Unde să mergi în vacanță cu bebe și ce să pui în bagaj?
Ești gata să pleci în prima călătorie cu bebelușul tău? Ți-am pregătit o listă cu sfaturi care să te ajute să organizezi totul mai ușor:
Este o idee bună să plec într-o vacanță cu bebe?
Vei vedea că timpul zboară repede, iar bebelușul tău va deveni cât ai clipi un adolescent care nu mai vrea în vacanțe cu mami și cu tati, ci cu prietenii de vârsta lui. Așa că nu aștepta mult până la prima călătorie împreună. Profită de fiecare moment pe care îl ai alături de micuțul tău. Chiar dacă vacanțele cu un copil mic nu vor fi perfecte, îți vei aminti de ele cu bucurie. Prima vacanță cu un bebeluș care încă este dependent de cărucior este o aventură complet diferită față de o vacanță cu un copil de un an, care deja a învățat să meargă și doarme din ce în ce mai puțin. Cu cât bebe este mai mic, cu atât este posibil ca vacanțele să fie mai relaxante. Așa că aruncă un ochi pe sfaturile noastre și începe să faci pregătirile pentru prima călătorie cu micuțul tău.
Unde să-l duc pe cel mic în prima sa vacanță?
Dacă te gândești să pleci în vacanță în străinătate cu copilul tău, un resort all-inclusive ar putea fi o opțiune bună pentru prima călătorie. Zborul și cazarea la hotel pentru copiii cu vârsta de până la doi ani sunt de obicei gratuite, astfel nu va trebui să îți faci griji cu privire la mese și la detaliile călătoriei. În plus, călătoria cu avionul poate fi mai confortabilă pentru cel mic decât cea cu mașina, pentru că o va putea petrece în brațele tale. De asemenea, călătoriile cu avionul sunt mai scurte. Îți recomandăm să faci prima călătorie în străinătate, cu bebe, într-o țară din Uniunea Europeană. Pe baza Cardului European de sănătate, vei putea apela la ajutorul oricărei clinici, dacă este cazul, fără a mai cere ajutorul Casei de Asigurări de Sănătate.
Dacă decizi să-ți petreci prima vacanță cu micuțul tău în țară, alege un loc aproape de zona în care locuiești, pentru ca drumul să fie unul cât mai scurt. Găsește un loc liniștit și verifică ce poți face acolo. Poți merge la munte, lângă un lac sau chiar pe malul mării. Dacă lui bebe îi place să stea în cărucior, există trasee de plimbare pe care le poți face alături de el. Încearcă să-l ții pe micuțul tău cât mai mult timp afară, deoarece plimbările în aer liber îi întăresc imunitatea. În plus, un copil ce respiră aer proaspăt întreaga zi va avea parte de un somn mai liniștit.
De ce să țin cont atunci când aleg hotelul?
● Evită stațiunile aglomerate și hotelurile mari unde petrecerile vă pot trezi și unde trebuie să parcurgeți distanțe lungi până la plajă, piscină sau restaurante.
● Alege un loc intim și liniștit, dar nu în mijlocul pustietății. Verifică dacă există o farmacie și un magazin alimentar în apropiere înainte de a rezerva.
● Verifică în prealabil recenziile și vezi dacă hotelul este recomandat pentru copii. Experiențele altor părinți sunt cea mai bună sursă de informații.
● Află dacă hotelul oferă facilități pentru copii, cum ar fi pătuțuri sau scaune de masă pentru bebeluși. În caz că vrei să pleci la drum cu un copil mai mare ca vârstă, alege un hotel cu loc de joacă.
● Alege o cameră spațioasă (neapărat cu baie proprie), în care vor încăpea ușor toate lucrurile copilului. Dacă ai mai multe opțiuni la dispoziție, alege o cameră la parter sau la primul etaj.
Ce iei în vacanță când pleci cu un copil? Lista lucrurilor de care ai nevoie.
Când faci bagajele pentru vacanța cu cel mic, asigură-te că treci pe o listă toate lucrurile de care veți avea nevoie. Gândește-te la diferitele scenarii care s-ar putea întâmpla și vezi ce poți aduce de acasă. Totuși, nu face provizii excesive - în caz de urgență, poți cumpăra cu ușurință mai mult lapte, scutece sau produse de îngrijire.
Uite ce să pui pe listă:
● Produse de igienă personală (ia-le pe cele pe care le folosești în general, nu cumpăra nimic nou pentru a evita riscul de alergii);
● Detergent de rufe – pentru situații de urgență, pune detergentul lichid Lovela Baby într-o sticlă mică; are o formulă special creată pentru copii, blândă cu țesăturile, care te va ajuta să îndepărtezi rapid petele încăpățânate;
● Protecție solară – cremă de soare, pălării (de preferință 2-3), scutece subțiri cu care să-l îmbraci pe bebe, haine de plajă, umbrelă pentru cărucior;
● Protecție împotriva ploii - husă pentru cărucior, pelerină de ploaie dacă ai un copil mai mare și jachete cu glugă;
● Trusă de prim ajutor bine aprovizionată: medicamente pe care copilul le ia de obicei, antipiretice și analgezice;
● Accesorii de baie, inclusiv jucării de baie;
● Accesorii pentru masă: o sticlă de apă, linguri, caserole pentru gustări, un termos, bavete și lapte de rezervă, dacă știi că bebe îl bea destul de repede în general;
● Suzetă de rezervă;
● Cantitatea potrivită de scutece;
● Hăinuțe pentru plimbare și pijamale;
● Saltea de dormit, păturică, sac de dormit;
● Cărți și jucării;
● Dacă mergi la mare: scutece rezistente apă, jucării de plajă, cort de plajă, prosoape suplimentare;
● Dacă mergi la munte: un marsupiu special pentru bebeluși, husă de ploaie și de soare pentru cărucior;
Cum să te pregătești pentru o călătorie cu un copil? Sfaturile mămicilor:
● Atunci când planifici o excursie în familie, ia în considerare ofertele din extrasezon, sfârșitul primăverii sau începutul toamnei, atunci vei evita aglomerația, mai ales dacă mergi la mare cu un copil.
● Dacă te gândești la o călătorie cu avionul, verifică, în primul rând, informațiile de pe site-ul companiei aeriene despre ce poți lua la bord, cum să împachetezi un cărucior și de ce ajutor poți beneficia din partea însoțitorilor de zbor.
● Începe călătoria dimineața, dacă este posibil. Un copil bine odihnit va fi în cea mai bună formă și va îndura mai ușor deplasarea. De asemenea, poți alege să călătorești noaptea dacă crezi că este cea mai bună opțiune pentru micuțul tău.
● Pentru drum, indiferent de mijlocul de transport, împachetează lucrurile necesare într-un bagaj de mână. Vei avea nevoie de: două rânduri de haine de schimb, scutece, șervețele, gustări ce pot fi mancate fără tacâmuri, apă, o jucărie nouă sau preferată. De asemenea, ia și ceva pentru tine de schimb, pentru orice eventualitate.
● Este posibil ca cel mic să se simtă neliniștit într-un loc nou. Chiar dacă este foarte mic și nu realizează pe deplin cât a călătorit, corpul lui poate simți schimbările, ceea ce îl poate face să plângă mai mult, să doarmă mai puțin sau să facă febră. În unele cazuri, poate fi complet invers - copilul va fi fascinat de noile împrejurimi, se va simți grozav și va dormi mai bine decât acasă.
● Pentru ca bebelușul să se adapteze mai ușor la un loc nou, încearcă să respecți pe cât de mult posibil programul pe care copilul îl are acasă, stabilește o oră de trezire, o oră de masă clară și o oră de somn.
● Pregătește-te ca vacanța cu cel mic să fie complet diferită de restul vacanțelor în doi sau cu prietenii. Este posibil ca programul stabilit acasă să nu fie pe placul celui mai mic participant la vacanță și să fie nevoie să adaptezi activitățile în funcție de nevoile sale. Însă nu se știe niciodată, micuțul tău s-ar putea să te surprindă și să poți să-ți duci toate planurile de călătorie la bun sfârșit, fără prea mult efort.