Scutec fără secrete. Cum să-ți dezveți bebelușul de scutece într-un mod eficient și fără stres?
Cum reușesc să-l fac pe bebe să renunțe la scutece?
Indiferent dacă te întrebi cum să scapi de scutece un copil de doi ani, unul de trei ani sau unul chiar mai mic, amintește-ți că este un proces care necesită timp. Experții compară trecerea de la scutec la oliță cu învățarea de a merge sau de a vorbi - este o adevărată provocare pentru un bebeluș. Prin urmare, cu cât te stresezi mai puțin în ceea ce privește antrenamentul la oliță, cu atât va fi mai ușor. Ține minte că emoțiile tale se pot transmite și la copil, așa că ai răbdare și nu pune presiune pe tine sau pe cel mic. Un lucru este sigur - copilul tău își va lua rămas bun de la scutece în timp util!
Află mai întâi dacă cel mic este pregătit pentru această aventură.
De unde știu când e gata să renunțe la scutece?
Uită de sfatul potrivit căruia cu cât îl dezveți mai repede pe bebe de scutece, cu atât mai bine. Conform ultimelor studii, un copil este pregătit din punct de vedere fiziologic și emoțional să renunțe la scutece la vârsta de doi ani (cu o marjă de eroare de câteva luni). Înainte de a începe, observă mai întâi semnalele pe care ți le transmite cel mic.
Probabil că bebe este pregătit să spună adio scutecelor dacă:
● își comunică nevoile - nu numai cele legate de „mersul la toaletă” – te anunță când îi este foame, somn sau nu se simte bine;
● poate să-și scoată fără ajutor pantalonașii;
● nu este nevoie să-i schimbi scutecul foarte des - observi că scutecul rămâne uscat timp de 2-3 ore;
● arată interes pentru toaletă, cunoaște cuvinte legate de mersul la baie;
● este conștient de momentul în care își face nevoile – arată către scutec sau chiar cere schimbarea acestuia.
Ce pași să urmez atunci când îl dezvăț pe bebe de scutec?
Există diferite metode la care poți să apelezi atunci când bebelușul tău pare pregătit să renunțe la scutece. În prezent, experții, inclusiv cei de la Academia Americană de Pediatrie (AAP), recomandă o abordare centrată pe copil – în care nevoile sale sunt pe primul loc, iar procesul de dezvățare este adaptat cu grijă la propriul său ritm. Grăbirea procesului de dezvățare pot avea efecte negative asupra sănătății și se poate transforma într-un factor de stres atât pentru tine, cât și pentru micuțul tău. Una dintre cele mai populare și blânde metode de a renunța la scutece este metoda Brazelton, formată din 4 pași simpli:
1. Începe prin a-i cumpăra lui bebe o oliță și dă-i ocazia să se familiarizeze cu ea. Lasă-ți copilul să aleagă modelul sau culoarea, însă îndreaptă-i atenția către una cât mai simplă. O oliță mult prea decorată sau care seamănă cu o jucărie va distrage atenția micuțului de la rolul ei principal.. Alege un model de mărimea potrivită pe care cel mic să se așeze confortabil. Este important ca atunci când bebelușul stă pe oliță picioarele sale să atingă pământul. După ce ai adus acasă noua achiziție, dă-i timp copilului să se obișnuiască cu ea – lăsă-l să mute olița, să stea pe ea, să se joace pe lângă ea.
2. Odată ce copilul s-a familiarizat cu olița, începe să îl pui în fundulețul gol pe ea, de exemplu, după baie, înainte de a-l îmbrăca. Nu-l obliga să stea prea mult timp pe oliță dacă vezi că nu-i vine „să meargă la toaletă”, iar dacă observi că bebe este stresat, încearcă altă dată.
3. Dacă decizi că bebelușul este deja obișnuit cu olița, poți începe antrenamentul corespunzător. Când copilul tău își face nevoile în scutec, ia-l lângă oliță și arată-i că golești conținutul scutecului în oliță. În timp, dacă observi semne că bebe vrea la toaletă,începe să îl pui pe oliță.
4. După câteva săptămâni, poți scoate scutecul bebelușului în timpul zilei. Mai întâi pentru câteva minute, mărind treptat acest timp. Când observi că scutecul lui bebe rămâne curat tot mai des, încearcă să-l scoți fără scutec la plimbare.
Cum scapi de scutece într-un mod eficient - sfaturile mămicilor
Indiferent de vârsta la care începi să-ți dezveți bebelușul de scutece și de metoda aleasă, ține minte câteva sfaturi:
● Înainte să începi antrenamentul la oliță, asigură-te că dieta copilului tău este bogată în fibre.
● Evită să faci comentarii negative despre mirosul sau aspectul conținutului oliței, nu arăta copilului că este ceva de care să-i fie rușine. Rușinea poate duce la reținerea nevoilor pe viitor.
● Dacă există schimbări în viața copilului în acel moment (de exemplu, mutarea într-o casă nouă, o problemă de sănătate), renunțarea la scutece poate fi dificilă. Arată-i micuțului tău că înțelegi prin ce trece și fă un pas înapoi, revenind la scutece. Dacă este posibil, programează dezvățarea pentru o perioadă liniștită din viața ta și a lui bebe.
● Discută liber cu cel mic despre mersul la toaletă. Copiii învață prin imitație și se vor strădui să facă la fel ca părinții și frații lor.
● Fără pedepse sau recompense pentru progres. Folosirea toaletei este ceva natural, deci nu ar trebui asociată cu succesul sau eșecul. Arată-i micuțului tău că îl susții orice ar fi.
● Personajele din desenele preferate ale lui bebe pot fi de ajutor. În majoritatea desenelor animate populare vei găsi scene care ilustrează antrenamentul la oliță.
● Va fi mai ușor să-l scapi pe bebe de scutec vara, când poartă mai puține haine.
● Cei mai mulți copilași au nevoie de câteva luni pentru a se dezvăța de scutece, iar accidentele mai pot apărea mult timp după aceea.
Care sunt riscurile dezvățării de scutec prea devreme?
Dacă bebelușul tău nu este pregătit să-și ia rămas bun de la scutece, procesul de dezvățare poate fi frustrant și ineficient pentru tine. Din păcate, dacă dezvățarea a început prea devreme, poate afecta negativ sănătatea micuțului tău, acum și pe viitor. Dacă un copil este așezat pe oliță atunci când nu este încă capabil să-și controleze sfincterul, el se va forța pentru a te mulțumi pe tine și pentru a-ți arăta că poate. Presiunea excesivă asupra vezicii urinare poate provoca o tensiune crescută a mușchilor planșeului pelvian, ceea ce va duce în viitor la probleme de incontinență și infecții. De asemenea, problemele cu excreția pot fi jenante, motiv pentru care pot deveni în timp o povară mentală.
Cum să-l ajut pe bebe să renunțe la scutec pe timpul nopții?
Este mai ușor să previi accidentele pe timpul zilei, de aceea renunțarea la scutec pe timpul nopții ridică multe semne de întrebare. Uite cum să-ți faci misiunea mai ușoară:
● Nu da copilului multe lichide cu cel puțin o oră înainte de culcare.
● Asigură-te că cel mic merge la toaletă înainte de somn.
● Dacă copilul tău se trezește regulat noaptea, îl poți pune pe oliță în acele momente.
● Așază olița lângă pat, astfel încât copilul să o poată folosi cu ușurință.
● Înarmează-te cu răbdare și asigură-te că salteaua este acoperită cu așternuturi impermeabile. Renunțarea la scutece pe timp de noapte poate dura câteva luni, este complet normal.
Cât durează dezvățarea de scutece?
După cum probabil poți ghici, nu există un răspuns standard la această întrebare. Cu toate acestea, dacă începi când copilul tău este cu adevărat pregătit pentru această schimbare, sunt șanse mari ca procesul să fie scurt și satisfăcător pentru amândoi. Amintește-ți că dacă bebelușului tău îi ia mai mult timp să învețe să meargă la oliță decât le ia copiilor prietenilor tăi, nu este vina sau eșecul nimănui. Bebelușul este cel care decide până la urmă când este timpul să-și ia rămas bun de la scutece. Schimbarea scutecelor nu este o competiție cu premii, ci o etapă naturală a dezvoltării copilului, peste care îl poți ajuta să treacă ușor și fără stres.