Misiune: prima garderobă a bebelușului. De câte haine are nevoie un nou-născut?

Discuțiile pe tema „De câte haine are nevoie un nou-născut?” fac ravagii în online și le oferă viitorilor părinți multe nopți nedormite. Aruncă un ochi pe sfaturile noastre și află ce  cumperi și cum să îmbraci un nou-născut, acasă și la plimbare.

Câte haine ar trebui să cumpăr pentru bebe, înainte de venirea lui pe lume?

Pentru început, vrem să te asigurăm că cel mai probabil nu vei duce lipsă de haine pentru micuțul tău. Body-urile și maiourile sunt unele dintre cele mai populare cadouri alese pentru bebeluși, iar în caz de urgență poți cumpăra alte hăinuțe la momentul respectiv. Totuși, pregătește câteva ținute pentru primele zile ale lui bebe, ca după naștere să te poți concentra doar asupra micuțului tău și asupra recuperării tale.

Alege hăinuțe de mărimea 56. Te întrebi câte haine să cumperi de această mărime? Nu foarte multe, deoarece bebelușii cresc repede. Cel mai bine este să completezi garderoba lui bebe cu haine de mărimile 56 și 62. Vei afla rapid că, din păcate, mărimile nu sunt aceleași ca la hainele pentru adulți. Când alegi mărimea hăinuțelor, ține cont de greutatea și mai ales de înălțimea copilului. Dacă te aștepți la o naștere prematură, ia haine de mărimile 48-52.

lovelaro

Garderoba nou-născutului - o listă de haine. Cât de multe să cumpăr?

● Body - 10-12 piese.

Acesta este o piesă vestimentară de bază în ținutele pentru bebeluși. Mizează pe un body tip „kimono” sau pe unul care se închide în față, cu fermoar, deoarece este cel mai ușor de îmbrăcat.

● Colanți pentru bebeluși - 8-10 piese.

Împreună cu body-urile, vei putea să creezi mai multe ținute asortate. Cumpără-i pe cei fără bandă elastică în talie.

● Salopete - 8-10 piese.

Alege-le pe cele care se deschid în față sau pe cele care se închid între picioare, cu capse. Salopetele sunt pijamalele perfecte! Poți cumpăra și câteva din materiale mai groase, ce vor fi numai bune pentru plimbările în aer liber.

● Cardigane - 6-8 piese.

Este o bluză prinsă cu nasturi sau legată în față, un fel de jachetă ce poate fi pusă deasupra body-ului.

● Pălării - 2-3 (în funcție de anotimp).

● Ciorapi - 6-8 perechi.

Cum aleg hainele pentru un nou-născut? Ce nu merită să cumpăr?

● Alege haine din materiale naturale, precum cele din bumbac sau din fibră de bambus. De asemenea, verifică eticheta și vezi dacă îmbrăcămintea este certificată OEKO-TEX STANDARD 100.

● Când cumperi haine pentru un nou-născut, ia în considerare că bebe trebuie să se simtă confortabil în ele. Evită hainele care se închid la spate și pe cele care ar putea să-l strângă pe cel mic, cu elastic. În primele luni de viață, tricourile și rochițele nu sunt foarte practice.

● Alege hăinuțe din materiale moi, fără accesorii inutile, funde sau elemente care pot fi incomode pentru micuțul tău.

● Întreabă-ți familia și prietenii dacă au haine care nu le mai sunt de folos copiilor lor și dacă sunt dispuși să ți le doneze. Hăinuțele primite de la cei dragi au avantajul de a fi moi și confortabile, datorită spălărilor repetate prin care au trecut.

● Amintește-ți că bebelușul crește rapid, așa că este mai bine să investești într-un scaun auto, într-un pătuț sau într-un cărucior, decât în prea multe haine care oricum îi vor rămâne mici destul de repede.

● Toate hăinuțele - salopete, body-uri, maiouri, șepci – trebuie spălate cu detergenți hipoalergenici, testați dermatologic, special creați pentru bebeluși și nou-născuți, precum produsele Lovela Baby, ce curăță eficient atât hainele colorate, cât și hainele albe.

● În primele luni, hăinuțele bebelușului trebuie călcate pentru a le dezinfecta.

Cum să-l îmbrac pe bebe acasă?

Proaspeții părinți se întreabă mereu cu câte straturi de haine ar trebui să-și îmbrace nou-născutul. Regula de bază, de care trebuie să ții cont și acasă, dar și când îl scoți pe bebe afară, este să-l îmbraci pe cel mic mai gros decât pe tine. Amintește-ți că bebe nu este la fel de rezistent ca tine la temperaturile scăzute. Pentru o ținută destul de călduroasă combină un body cu niște colanți moi, șosete și un cardigan. Bebelușul se va simți confortabil și în body-uri cu mânecă scurtă, dar și în cele cu mânecă lungă. E important să reții că nou-născuții și sugarii nu au încă un sistem de termoreglare complet dezvoltat, ceea ce înseamnă că au nevoie de ajutor pentru a-și menține temperatura corpului la valori normale. În cazul în care nu știi sigur dacă micuțului tău îi este prea rece sau prea cald, atinge-i ceafa. Dacă este fierbinte și transpirat, îndepărtează un strat de haine, iar dacă este rece, îmbracă-l pe cel mic în hăinuțe mai groase. Amintește-ți că picioarele sau mâinile reci nu sunt un indicator clar în primele zile de viață. Un copil care simte disconfort termic oricum probabil te va anunța dacă îl deranjează ceva, iar tu vei învăța rapid să-i citești semnalele.

Cum îmbrac un nou-născut pentru ora de somn?

Dilema „De câte haine are nevoie un nou-născut pentru a dormi liniștit?” ridică multe semne de întrebare. Părinții se tem adesea că cel mic va răci și că hainele nepotrivite nu îl vor lăsa să se odihnească așa cum trebuie. Să începem cu asigurarea temperaturii optime în dormitor, adică aproximativ 18-22 de grade. Dacă în cameră ai setat temperatura potrivită și bebelușul nu s-a născut prematur, nu are nevoie de căciuliță noaptea. Cele mai confortabile pijamale pentru micuțul tău sunt, de exemplu, body-urile și salopetele și, în plus, în funcție de temperatură și de sezon, poți folosi un sac de dormit. Siguranța este crucială, motiv pentru care nu acoperi bebelușul cu o plapumă care ar putea să-i acopere fața în timp ce doarme și să-i îngreuneze respirația. O soluție bună ar fi să înfășori copilul într-o păturică pentru înfășat sau să alegi un sac de dormit special pentru nou-născuți.

Cum să-l îmbrac pe bebe pentru plimbare?

Ține minte că un strat extra de hăinuțe nu strică niciodată, mai ales dacă bebe nu este încă foarte activ. În funcție de vreme, îți poți îmbrăca bebelușul la fel ca pe tine și să mai adaugi încă un strat suplimentar, cum ar fi un sac de dormit sau o păturică. Ia în considerare că și căruciorul în sine va proteja copilul de vânt și de frig.Totuși, în unele cazuri supraîncălzirea poate fi mai gravă decât hipotermia, așa că verifică vremea și dacă se anunță temperaturi mai ridicate, alege haine mai subțiri pentru bebe. Nu uita să iei din când în când temperatura bebelușului. Nou-născuții, în special, nu transpiră, iar supraîncălzirea poate fi foarte periculoasă pentru ei. Aceasta slăbește imunitatea și adesea favorizează apariția infecțiilor.

Cum să îmbrac bebelușul iarna?

Dacă micuțul tău se va naște iarna, adaugă în garderoba sa:

● salopete călduroase

● căciulițe, mănuși și fulare

● haine mai groase, pentru acele zile în care nu va purta body-uri, de exemplu, combinezoane, pulovere, pantalonași mai călduroși

● încălțăminte sau șosete mai călduroase
De asemenea, ia un sac de dormit pentru cărucior, o păturică suplimentară și o husă pentru scaunul auto. Pentru plimbările de iarnă, înfășoară-ți bebelușul într-o pătură și ține minte regulile de bază - încă un strat de hăinuțe pentru bebeluș și verifică temperatura punând mâna pe ceafa sa. Hainele care iau contact cu pielea celui mic ar trebui să fie întotdeauna din materiale naturale și să lase pielea să respire (în zilele geroase, de exemplu, lenjeria termoizolantă din lână merinos va fi numai bună).

Cum să-l îmbrac pe bebe vara?

Dacă te aștepți ca bebelușul să se nască vara și te întrebi câte haine să cumperi, vestea bună este că ai nevoie de mai puține hăinuțe decât părinții bebelușilor născuți iarna. Adaugă pe lista de cumpărături mai multe body-uri și salopete cu mânecă scurtă. De asemenea, vor fi utile și păturile de înfășat din bumbac și din fibră de bambus, cu care îți poți acoperi ușor bebelușul într-o zi caldă sau pe timp de noapte. Vara, uită de regula „unui strat în plus” și asigură-te că, mai presus de toate, copilului tău nu îi este mult prea cald. În zilele caniculare, cea mai bună ținută va fi un body, o salopetă sau doar un scutec, în caz că bebe stă în casă. Când ieșiți la plimbare, protejează-ți copilul de soare cu cremă cu protecție solară și cu o umbrelă atașată de cărucior. Nu acoperi niciodată acoperișul căruciorului cu o prelată sau cu alte materiale, deoarece interiorul căruciorului se poate încălzi prea tare. În zilele mai răcoroase, o bluză din bumbac va completa perfect orice ținută, deoarece se poate da jos ușor, în caz că vremea se schimbă.

Chiar dacă aceste reguli poate ți se par complicate acum, cu siguranță te vei orienta foarte repede odată cu apariția lui bebe și vei ști perfect cum să îți îmbraci copilul, fie că e vară sau iarnă. Când ai îndoieli, ai încredere în intuiția ta și urmărește semnalele pe care ți le trimite micuțul tău.

Sfaturile Lovela Baby

Descoperă articolele Lovela Baby pentru a afla mai multe despre cum alegem și cum îngrijim hăinuțele celor mici, dar și alte informații utile pentru orice părinte sau viitor părinte.